Artikelkatalog – INZ.se En artikelkatalog med lite högre krav – för mer kvalitativa artiklar

Utseendefixering

10.03.2011 · Posted in Psykisk ohälsa

Utseendefixering är någonting inte allt för ovanligt hos ungdomar idag. Främst är det unga flickor i tonåren som fallit för detta och blivit ständigt beroende av hur deras hår ligger eller om deras läppstift fortfarande är synligt – ni förstår sammanhanget. Att vara utseendefixerad är i grund och botten ingenting enkelt. Att ständigt känna att man måste gå och kolla hur man ser ut i spegeln eller att konstant bära runt på en fem kilo tung väska fylld med huvudsakligen smink och andra tillbehör som kan tänkas behövas är heller ingenting enkelt.

Statistik säger att det är i huvudsak flickor i unga år som har en utseendefixering. Det säger dock inte att utseendefixering inte existerar hos pojkar – för det existerar. En ständig känsla att man inte räcker till eller att man alltid behöver fixa till saker hos sitt utseende tar otroligt mycket på krafterna, och även ens tid. Timtals spenderar personer med utseendefixering framför spegeln och inte bara kan de vara en blockering för sig själva – utan även för andra. Familjemedlemmar som desperat behöver komma in i badrummet men möts av en låst rum. Irritation skapas och personer får en dålig relation. Detta leder snart till att en unken aura sträcker sig runt om i rummet och familjemedlemmar förlorar en god kontakt de snart hade. Man bör inte peka ut den utseendefixerade och säga att det är dennes fel. För det är en blandning.

Det viktigaste som finns om man har en bekant eller liknande med ett sådant problem är att försöka stärka dennes självförtroende. Detta innebär inte att man ger personen falsk information om sitt utseende. Det är viktigt att vara ärlig men samtidigt tänka på vad som är bäst för personen i frågan och vad som ger den bästa vinsten i längden.

En del personer går snart så långt att göra något ingrepp för att förändra sig själv. Detta kan vara allt från att förstora sina bröst till att ta bort ärr man inte trivs med. Om detta är någonting man funderar på att göra bör man först fundera över om sitt problem reser sig djupare. Kanske är det inombords problemet sitter och det kommer inte hjälpa vare sig man förstorar sina bröst, tar bort ett ärr man inte trivs med eller inte. Ofta är detta faktiskt så det är. Personer som tar bort eller ändrar på sitt utseende genom ingrepp är de som i längden inte alltid trivs med sig själva och deras beteende kommer återta. Sedan finns det absolut fall där det verkligen är nödvändigt att ändra på sitt utseende eller liknande på grund av att man inte mår bra som det är för tillfället.

Sist men inte minst är det viktigt att man mår bra med den man är. Om det innebär att man förändrar sig själv genom en operation eller går i terapi det kan bara tiden och dina försöka avgöra. Det viktigaste och det enklaste att glömma bort är att lyssna till sig själv och se till vad som är bäst för en själv och försöka följa det och ingenting annat.

Leave a Reply